OVERIGE SITES

 

Joyce Huis Fotografie 

Joyce bedankt voor de mooie foto's die je in de loop der jaren van alle honden hebt gemaakt, en hopelijk in de toekomst nog gaat maken!

Yoggies het hondenvoer dat ik voer

Een aantal jaren geleden kwam ik Bernard Simon tegen op een show. June kon de stand van Yoggies niet voorbij zonder de voerbak die daar stond leeg te eten. Ik kwam met Bernard in gesprek en had het over Meike die altijd opgeblazen was en een doffe vacht had, hij vertelde mij dat ze ook hypoallergeen voer hadden op basis van geit. Onder het mom van niet geschoten is altijd mis ben ik deze koud geperste korrels gaan bestellen en het leek wel of er een wonder geschiedde, Meike was geen trommel meer en haar vacht werd weer mooi, ook was ze niet meer misselijk want het "smakken" wat ze veelvuldig deed verdween ook. Voor Meike heb ik dus het hypoallergene voer en voor Maartje en June het over op basis van eend en hert voor de actieve hond. Als er puppies komen gaan zij ook zeker dit voer gebruiken.

Titeren 

Titeren is een mooie methode om te bekijken of een hond nog genoeg antistoffen in zijn bloed heeft voor enkele virusziekten: Parvo, Distemper (Hondenziekte) of Hepatitis (Leverontsteking). Let op: je kunt dus niet voor alle ziektes titeren! De ziekte van Weil kan niet getiterd worden, de bescherming tegen deze ziekte moet op peil worden gehouden met een jaarlijkse vaccinatie. Dit geldt ook voor kennelhoest en rabies. 

Voor titeren is maar een hele kleine hoeveelheid bloed nodig om een test op te doen. De meeste honden vinden het geen probleem om dat af te laten nemen.

Titeren kan al gedaan worden op jonge leeftijd, bij pups vanaf 6 weken leeftijd kan bloed afgenomen worden om het optimale moment te vinden waarop ze ingeënt kunnen worden. Dan volstaat vaak 1 enkele inenting tegen Parvo, Distemper en Hepatitis.

Een pup krijgt namelijk afweerstoffen via de moederhond binnen (maternale antistoffen). Deze afweerstoffen gaan na enkele weken dalen waardoor de pup weer vatbaar wordt voor de virusziekten. De enting van een pup slaat pas aan als er geen afweerstoffen van de moederhond meer in het bloed zitten. Dit kun je meten met een titerbepaling.

Ook een volwassen hond kun je titeren. Op ieder gewenst moment kun je hiermee beginnen. Op basis van de uitslag kan voor een bepaalde tijd de vaccinatie worden afgetekend, maar maximaal voor 3 jaar. Daarna moet er weer een titerbepaling gedaan worden. Als te zien is dat de bescherming is afgenomen kan er  voor deze ziekte(s) worden geënt. Als blijkt dat er nog steeds voldoende antistoffen zijn kan er weer worden afgetekend.